Pertubuhan Kebajikan & Pendidikan Ad Dawwamah PPM-001-08-27102014

Maahad Tahfiz Sains Ad Dawwamah

Nuffnang

Arus Elektrik Masuk Ke Dalam Badan Melalui Telefon Pintar

3:32 PM By

Fwdd msg:

Salam sejahtera smua. Info dr salah seorg pkerja letrik ini boleh mmberi pringatn kpd kita & anak2 kita utk sntiasa bringat sbelum trkena.

"Saya slaku org letrik ingin menyampaikn satu ilmu... Boleh ke elektrik masuk ke dlm badan kita mlalui flash atau kamera digital?"

*Ya betul... 100% boleh jadi.*

Ini kjadian yg benar. Trjadi kpd plajar Engineering yg brumur 21 tahun & mninggal dunia d hsptal dlm keadaan dia yg trbakar/hangus.

Puncanya time dia mnunggu keretapi dgn kawan2 dia. Ramai yg amik gambar cam biasa selfie lah kan. Pakai kamera dgn phone.

Lelaki tu pun try nak selfie or wefie ramai2. Dr jarak dia brdiri. Dia x boleh nak selfie dgn smua kawan2 dia. Jadi dia pun ke blakang sikit...

Tempat yg dia brdiri tu ada wayar elektrik yg voltannya 40,000 volt sdg mengalir.

Sbaik je dia tekan button kamera tu, elektrik yg 40,000 volt tu terus masuk ke kamera mlalui flash & terus ke sluruh badannya.

Kjadian ini berlaku dlm bberapa saat. 50% dr badannya trbakar. Dgn keadaan mcm tu dia dbawa ke hsptal dgn ambulans. Dia x sedarkn diri utk sehari stengah. Badannya 50% trbakar & doktor pun rasa dia takde harapn. X lama lpas tu dia mninggal dunia.

Benda ni boleh juga jadi kt smua org.

❌*elakkn penggunaan phone d pam minyak

❌*elakkn penggunaan phone ktika mmandu

❌*jgn angkat call bila phone tgh cas... kalau nk angkat call pun, cas kena bukak baru angkat call

❌*bila phone tgh cas jgn letak kt katil atau prabot kayu

❌*jgn guna flash kamera atau phone kt tempat kereta api atau tempat yg ada voltan tinggi

💯ini utk kselamatn. Slepas baca ni tolong sebarkn sbb nyawa boleh dselamatkn.

Pesanan yg sgt penting utk smua terutamanya kpd mereka yg rajin selfie.
#TakeNote



0 comments: