Pertubuhan Kebajikan & Pendidikan Ad Dawwamah PPM-001-08-27102014

Maahad Tahfiz Sains Ad Dawwamah

Featured Post

Bil Api Dan Air Pusat Tahfiz Dan Surau Untuk DIbayar

Kami membuka peluang untuk memberi saham membayar bil bulanan api dan air tahfiz dan surau Kg Buaya, Menora. Surau ini digunakan oleh pelaj...

Nuffnang

Apa Itu Saka?

SAKA ADALAH JIN PENDAMPING YANG DITURUNKAN DARI SATU GENERASI KESATU GENERASI SECARA LANGSUNG ATAU TIDAK LANGSUNG. SECARA LANGSUNG IALAHMELALUI PENGIJAZAHAN/PENYERAHAN DARI GENERASI TERDAHULU SAMA ADA MELALUIUNGKAPAN DAN SEBAGAINYA. SECARA TIDAK LANGSUNG JIN INI AKAN MEMILIH MANA-MANAAHLI KELUARGA UNTUK DIDAMPING TANPA DISEDARI. (SEKIRANYA GENERASI TERDAHULUTIDAK SEMPAT MEMBERITAHU ATAUPUN MENYERAHKANNYA)

RAMAI YANG TIDAK BOLEH MENERIMA HAKIKAT APABILA DIBERITAHUPENYAKIT MEREKA ADA KAITAN DENGAN SAKA ATAU DIBERITAHU BAHAWA MEREKA ADA SAKA.INI KERANA KITA TIDAK ADA PENGETAHUAN TENTANG SAKA DAN APABILA KITA FAHAMBAGAIMANA HUBUNGAN SAKA DALAM KEHIDUPAN GENERASI TERDAHULU MAKA KITA TIDAKBOLEH MENAFIKAN KEWUJUDANNYA SEHINGGA HARI KIAMAT.

KENAPASAKA DI AMBIL?
RIBUAN TAHUN DAHULU, KETIKA ZAMAN PRA-ISLAM, KETIKA ITU TIADAPERALATAN MESIN, PENGANGKUTAN, TELEKOMUNIKASI DAN BERKEMBANGNYAPEREBUTAN/PERSAINGAN UNTUK MENDAPAT TEMPAT TINGGAL DAN MAKANAN, SEKIRANYA TIDAKADA SAKA MEREKA AKAN DITINDAS. MAKA SAKA DIAMBIL UNTUK KEBAJIKAN DIRI DANKELUARGA SEBAGAI CONTOH SAKA HARIMAU DIJADIKAN ALAT TUNGGANGAN/KENDERAAN UNTUKPERGI KE SESUATU TEMPAT YANG JAUH DALAM SEKELIP MATA, UNTUK MENJAGA KEBUN DANSEBAGAINYA. SAKA HANTU RAYA PULA MAMPU MEMBUAT KERJA-KERJA BERAT SEPERTIMENEBAS KEBUN DALAM SATU MALAM MERATAKAN TANAH DAN MEMBAJAK BENDANG.
SAKA BIASANYA DIAMBIL DAN DIKAITKAN DENGAN ORANG MELAYU KERANAMEREKA MENJADIKAN SAKA INI KAWAN TETAPI BAGI ORANG CINA DAN INDIA SAKA INIDIJADIKAN TUHAN MEREKA. KERANA SAKA, ORANG MELAYU AMAT TERKENAL DENGAN SIKAPHASAD DENGKI DAN IRI HATI. SEBELUM SAKA INI DIAMBIL IA TINGGAL DI HUTAN-HUTAN,GUA, LAUT, GUNUNG DAN SEBAGAINYA.
SAKA INI SEMEMANGNYA GOLONGAN JIN. SAKA INI TERBAHAGI KEPADA DUA;
I) JIN ISLAM – SAKA YANG DIMILIKI OLEH GOLONGAN HULUBALANG, PARAPANGLIMA PERANG DAN PENGAMAL PERUBATAN.
II) JIN KAFIR – SAKA YANG DIMILIKI OLEH TUKANG UBAT ATAU BOMOHYANG MERAWAT SECARA TIDAK ISLAM.
JIN INI DIAMBIL DENGAN AMALAM TERTENTU, PADA WAKTU-WAKTU TERTENTUSEPERTI BERTAPA PADA HARI-HARI TERTENTU. JIN ISLAM LEBIH SUKAR DIAMBIL KERANAMEMERLUKAN AMALAN ZIKIR DAN SEBAGAINYA DIAMALKAN SELAMA WAKTU TERTENTU KETIKABERTAPA.JIN KAFIR LEBIH MUDAH KERANA HANYA PERLU MELAKUKAN PEMUJAAN DANGANMEMBERI PERSEMBAHAN BERUPA MAKANAN SEPERTI AYAM PANGGANG, BERTIH JAGUNG,PULUTKUNING, TELOR REBUS DAN SEBAGAINYA.

APABILA JIN INI SECARA RASMINYA DIAMBIL DENGAN AKAD SEBAGAI KAWANMAKA BARULAH TIMBUL ISTILAH SAKA. DAN DARI DETIK ITU WUJUDLAH PERTALIANDIANTARA SAKA DAN PENERIMA SAKA SEHINGGA HARI KIAMAT MELALUI AKUJANJI KEDUABELAH PIHAK.
AKUJANJI TERBAHAGI KEPADA 2;
I) PENERIMA SAKA
WAJIB MENYEDIAKAN JAMUAN PADA WAKTU-WAKTU TERTENTU SEPERTI SETIAPKALI ADA KERAMAIAN, KENDURI, DAPAT ANAK DSB.
II) SAKA
MENJAGA DIRI PENERIMA SAKA DAN KELUARGA, MENJADI TUNGGANGAN,/PENGANGKUTAN,SEBAGAI ALAT PERHUBUNGAN/TELEKOMUNIKASI, SEBAGAI SUMBER KEKUATAN FIZIKAL DANMENTAL (KEBAL DAN KUAT)
GANGGUAN SAKA BERMULA APABILA SYARAT/AKUJANJI TERSEBUT TIDAKDIPENUHI DAN KEBIASAANNYA PENERIMA SAKA YANG TIDAK MENGIKUT SYARAT/ MUNGKIRJANJI. INI KERANA ILMU/PENGETAHUAN TENTANG PERJANJIAN TERSEBUT TIDAKDIPERTURUNKAN KE GENERASI SETERUSNYA MAKA AKAN TERCETUSNYA GANGGUAN YANG AKANDIHURAIKAN KEMUDIAN. SAKA INI MENGAMUK KERANA TIDAK DIBERIKAN JAMUAN.
JAMUAN UNTUK SAKA BERUPA AYAM PANGGANG, PULUT KUNING, TELOR REBUSBERTIH JAGUNG, DARAH AYAM HITAM DAN SEBAGAINYA.
3 SEBAB MENGAPA ANDA PILIHAN SAKA.
1- KEDUDUKKAN DALAM KELUARGA- KEBIASAAN SAKA AKAN MENGIKUT ANAKSULONG DALAM KELUARGA TERSEBUT.
2- SESEORANG YANG SERING DISAKITI DAN DIZALAMI SECARA SIHIR
SAKA AKAN HADIR UNTUK MEMBERIKAN PERTOLONGAN NAMUN BEGITU APABILAUSAHANYA TIDAK MENDAPAT HABUAN SEPERTI JAMUAN YANG DINYATAKAN DI ATAS MAKAKEADAAN ORANG YANG DISIHIR AKAN MENJADI LEBIH TERUK.
3- KESAYANGAN KELUARGA.
(SALAH SATU FAKTOR,1 DAN 2 ATAU KESEMUA FAKTOR DI ATAS)

GANGGUAN SAKA
GANGGUAN SAKA TERBAHAGI KEPADA 6.
1- GANGGUAN FIZIKAL
2- GANGGUAN MENTAL
3- KEKELUARGAAN
4- ZURIAT
5- REZEKI
6- KEHARMONIAN HIDUP

1-GANGGUAN FIZIKAL TERBAHAGI KEPADA 2:
A) NAMPAK-KESAN LEBAM, BENGKAK, KUDIS, KERACUNAN DARAH.
B) TIDAK NAMPAK- MENGADU SAKIT DI TEMPAT TERTENTU, HATI SENTIASABERDEBAR-DEBAR, GANGGUAN HAID. ADA PESAKIT YANG TIDAK DATANG HAIDBERTAHUN-TAHUN. ATAU HAID YANG TIDAK NORMAL.
SAKIT YANG APABILA DIRUJUK KE HOSPITAL, BUAT UJIAN TETAPI DOKTORTIDAK DAPAT MENGESAHKAN PUNCA. CONTOH SAKIT TIROID, TETAPI BILA BUAT UJIANDARAH HORMON SEIMBANG.
2- GANGGUAN MENTAL
A) BAGI LELAKI –SIKAP PANAS BARAN YANG MELAMPAU, BAGI PEREMPUANSIKAP CEMBURU YANG KETERLALUAN.
B) HALUSINASI-SAMPAI PERINGKAT BERCAKAP SENDIRIAN.
C) TERDENGAR SUARA-SUARA HALUS
JIKA TIDAK DI RAWAT AKAN BERAKHIR DENGAN SAKIT MENTAL/GILA
3- GANGGUAN KEKELUARGAAN
KELUARGA PECAH BELAH, SENTIASA TIDAK BERSEPENDAPAT, BERMUSUHAN,PANAS. HUBUNGAN SUAMI ISTERI SENTIASA BERGELORA. HAL KECIK JADI PUNCAPERGADUHAN. SUAMI/ISTERI MEMANDANG PASANGAN TANPA RASA CINTA.
SELALUNYA HUBUNGAN IBU DGN ANAK SULONG SENTIASA TIDAK KENA..IBUMACAM MENCARI KESALAHAN ANAK.
4- GANGGUAN ZURIAT
A) MASALAH JODOH- BAGI LELAKI/PEREMPUAN YANG BELUM BERUMAHTANGGASUKAR MENDAPAT JODOH-BUJANG TERLAJAK. KALAU LELAKI SUKA, PEREMPUAN YANG TIDAKSUKA ATAU SEBALIKNYA.
B) SEKIRANYA SUDAH BERKAHWIN LAMBAT DAPAT ANAK/ TIDAK DAPAT ANAK.DAPAT ANAK CACAT SAMA ADA CACAT FIZIKAL/MENTAL.
GANGGUAN SUKAR UNTUK HAMIL PALING BANYAK TERJADI KERANA, SAKA INITELAH MEMUSNAHKAN SPERMA SEBELUM SEMPAT DISENYAWAKAN. ADAKALANYA ANAK DALAMKANDUNGAN GUGUR.
5- GANGGUAN REZEKI
REZEKI SEMPIT, SETIAP APA YANG DIUSAHAKAN SEOLAH TIDAK MENJADI.BUAT BUSINESS TAK UNTUNG, SUSAH NAK DAPAT KERJA, PELUANG.
6- GANGGUAN KEHARMONIAN HIDUP.
MASALAH PERGADUHAN, HATI SENTIASA BERDEBAR-DEBAR. HUBUNGAN DIANTARA SESAMA RAKAN/JIRAN TIDAK MESRA DSB. MEMPUNYAI SIKAP SUKA MENYENDIRI DANTIDAK PANDAI BERGAUL. SENTIASA ADA RASA TIDAK PUAS HATI, IRI DAN DENGKITERHADAP ORG LAIN.

APAKAH PENYELESAIAN MASALAH SAKA?
MASALAH SAKA TIADA UBAT. PENYELESAIANNYA HANYA ADA 2:
1- BELA
SEKIRANYA DIBELA IA PERLU DIBERI MAKAN BERUPA PERSEMBAHANSEKIRANYA TIDAK IA AKAN MENGANGGU.
2-BUANG
RAWATAN UNTUK BUANG SAKA AKAN DIATUR BAGI YANG MEMILIH UNTUKLEPASKAN DIRI DARI MASALAH INI.
SAKA TIDAK DISARANKAN DIBELA KERANA MENYALAHI DARI SEGI SYARIAT.PERBUATAN MEMBELA SAKA MENYURUS KEPADA SYIRIK DAN KHURAFAT-(RUJUK KITAB DANUSTAZ). INI KERANA PERGANTUNGAN KEPADA SAKA MEMBUATKAN KITA MERASA SAKA LEBIHBERKUASA DARIPADA ALLAH.
BAGAIMANA KEADAAN ORANG YANG ADA SAKA DI SIHIR.
JIN YANG DIHANTAR OLEH AHLI SIHIR AKAN DATANG MENGGANGU, DALAMMASA YANG SAMA SAKA AKAN DATANG DENGAN DUA TUJUAN:
1) MELINDUNG DAN MEMBERI PERTOLONGAN KEPADA PENERIMA SAKA
- SEKIRANNYA MENDAPAT HABUAN-MAKANAN.
2) BERSEKONGKOL DAN MENYAKITI SECARA ZAHIR DAN BATIN KEPADAPENERIMA SAKA.
-TIDAK MENDAPAT MAKANAN.
APABILA PESAKIT MENDAPATKAN RAWATAN MEMULIHKAN DIRI DARI SIHIR,SIHIR SEMBUH NAMUN BEGITU SAKA TIDAK AKAN PERGI. KERANA PERJANJIAN TERDAHULUMEMBOLEHKAN IA TERUS MENGIKUT PENERIMA SAKA SEHINGGA HARI KIAMAT KECUALIPESAKIT MENGAMBIL KEPUTUSAN UNTUK MEMBUAT RAWATAN MEMBUANG SAKA.
SEBAB ITU, RAMAI YANG BERHABIS DUIT SEHINGGA BERIBU RINGGIT UNTUKMERAWAT PENYAKIT TETAPI SAKITNYA TIDAK JUGA SEMBUH. AKHIRNYA MENYALAHKANPERAWAT ITU MENIPU. ILMU MEMBUANG SAKA ADALAH ILMU TERTINGGI DI DALAMPERUBATAN. TIDAK SEMUA PERAWAT MEMPUNYAI ILMU MEMBUANG SAKA. TIDAK SEMUAPERAWAT TELUS DAN JUJUR MEMBERITAHU KEADAAN ANDA YANG SEBENAR.

SEKIRANYA PERNAH TERJADI PERJANJIAN ANTARA JIN DAN KETURUNAN KITAYANG TERDAHULU, MAKA KETURUNAN SETERUSNYA TIDAK AKAN TERLEPAS DARI SAKA. WALAUSEKUAT MANA PENAFIAN ANDA DENGAN MENGATAKAN AYAH SAYA SEORANG KUAT AGAMA, TUKSAYA ULAMA, SAYA SEORANG USTAZ. SEKIRANYA ILMU AGAMA KITA KUAT SAKA AKANMENJAUH TIDAK MENGGANGU TETAPI BAGAIMANA DENGAN ANAK CUCU KITA NANTI. SEKIRANYAANDA MENAFIKAN KEWUJUDAN SAKA, BERMAKNA ANDA JUGA MENAFIKAN KEWUJUDAN ALAM JIN.

HAMPIR 90% PESAKIT YANG MEMBUAT RUJUKAN ADA MELIBATKAN SAKA.
RAMAI JUGA YG DAH SEDIA TAHU MEREKA ADA SAKA, TAPI MASIH RAMAITIDAK TAHU RUPA2NYA SELAMA INI PUNCA PERMASALAHAN ADALAH SAKA,

0 comments: