Pertubuhan Kebajikan & Pendidikan Ad Dawwamah PPM-001-08-27102014

Maahad Tahfiz Sains Ad Dawwamah

Featured Post

Bil Api Dan Air Pusat Tahfiz Dan Surau Untuk DIbayar

Kami membuka peluang untuk memberi saham membayar bil bulanan api dan air tahfiz dan surau Kg Buaya, Menora. Surau ini digunakan oleh pelaj...

Nuffnang

4 Rahsia Solat Subuh

http://hargaiwaktu.com/wp-content/uploads/2012/07/solat.bmp
Rahsia Solat Subuh

Solat Subuh


Solat subuh memang solat wajib yang paling sedikit jumlah rakaatnya. Namun, solat inilah yang menjadi petunjuk tahap iman seseorang. Oleh sebab itu, Rasulullah s.a.w. memberi perhatian khusus sekaligus hukuman yang berat pada mereka yang meninggalkannya, seperti sabdanya:
“Barang siapa yang melaksanakan solat subuh maka dia berada dalam jaminan Allah, maka jangan sampai Allah menarik kembali jaminan-Nya dengan sebab apa pun. Jika Allah cabut jaminan-Nya darinya dengan sebab apa pun, pasti akan tercabut. Kemudian Allah akan telungkupkan wajahnya dalam neraka jahannam.” (HR.Muslim)
Hadis menjelaskan bahawa Allah Taala akan memberi perlindungan bagi mereka yang menunaikan solat subuh dan perlindungan dari Allah adalah sebesar-sebesar lindungan.

4 Rahsia Solat Subuh


Solat subuh mempunyai rahsia yang tersendiri. Antaranya:

1.  Solat Subuh Mengoptimakan Metabolism


Udara sepertiga akhir malam amat kaya dengan oksigen atau masih belum tercemar. Bangun pagi-pagi dan menyedut udara subuh amat bermanafaat untuk mengoptimakan metabolism tubuh. Ini akan memberikan kesegaran kepada tubuh seseorang untuk melakukan aktiviti. Mereka yang solat subuh akan lebih bersemangat untuk memulakan hari baru mereka berbanding mereka yang tidak bangun untuk menunaikan solat subuh. Mereka ini selalunya lebih malas dan kurang bersemangat untuk memulakan hari baru mereka.

2. Solat Subuh Melancarkan Peredaran Darah


Solat subuh boleh menjadi terapi kepada pelbagai penyakit kerana ianya akan melancarkan peredaran darah setelah kita tidur untuk beberapa jam. Bahkan mereka yang berjalan ke masjid ternyata boleh mempertingkatkan daya ketahanan tubuh serta meningkatkan kemampuan otak.

3. Solat Subuh Memperbaiki Fungsi Jantung


Mengikut kajian, serangan jantung sebahagian besarnya bermula pada pukul 6 pagi sehingga pukul 12 tengahari. Ini berlaku kerana pada waktu ini berlaku perubahan pada sitem saraf tubuh. Jika kita mulakan hari kita dengan solat subuh, In Shaa Allah fungsi jantung kita akan menjadi lebih baik kerana kedudukan dalam sujud merupakan ketika paling yang paling baik untuk jantung berfungsi kerana posisi sujud dalam solat merangsang kadar denyutan jantung. Nilai kadar denyutan jantung nominal semasa sujud baik untuk kesihatan jantung khususnya dan kesihatan badan secara keseluruhannya. Ia juga memanjangkan hayat jantung serta dapat menghindarkan pengecilan salur-salur darah yang membawa penyakit kepada arteriosklerosis.

4. Solat Subuh Meningkatkan Rezeki


Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna BIRU MUDA yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu subuh ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah rezeki dan juga komunikasi. 

Pernah suatu ketika Nabi SAW solat subuh, dan apabila selesai, beliau pun kembali ke rumah dan mendapati puterinya Fathimah ra sedang tidur. Maka beliau pun membalikkan tubuh Fatimah dengan kaki beliau, dan mengatakan kepadanya :
“Hai Fathimah, bangun dan saksikanlah rezeki Rabb-mu karena Allah akan membahagi-bahagikan rezeki kepada hambanya antara shalat subuh dan terbitnya matahari.”
- See more at: http://myblogsantai.blogspot.com/2013/12/4-rahsia-solat-subuh.html#sthash.spBc84rc.dpuf

0 comments: